Opstalverzekering, Overstromingsalarm

De Royal Institution of Chartered Surveyors waarschuwt dat als u geen verzekering voor uw huis kunt krijgen, u in grote problemen zit. Hypotheekverstrekkers zullen geen onverzekerbare woningen uitlenen en daardoor kan hun waarde tot wel 80% dalen.

Het is een hoog overstromingsrisico dat uw huis waarschijnlijk onverzekerbaar maakt. Volgens een recente enquête lopen al 6,5 miljoen huizen het risico op overstromingen, waarvan 1,5 miljoen in risicogebieden. De overheid heeft in veel van deze gebieden waterkeringen voltooid en nog eens 80.000 huizen moeten dit jaar worden beschermd. Maar er zijn ook zorgen geuit over nog eens 120.000 nieuwe huizen die gepland zijn bij Times Gate en die zich waarschijnlijk in een “risicogebied” bevinden. Veel gebieden blijven echter kwetsbaar. Als de opwarming van de aarde doorgaat, kunnen de 1,5 miljoen mensen die risico lopen tegen 2030 met 3,5 miljoen groeien. In 2003 keurde de Association of British Insurers (ABI) de principes goed die Britse verzekeraars verplichtten om een huis- en inboedelverzekering te bieden voor eigendommen in gebieden waarvan wordt beoordeeld dat ze eens in de vijfenzeventig jaar of langer overstromingsrisico lopen. De passagier was dat de verdediging tegen overstromingen al op zijn plaats moet zijn of eind 2007 zal zijn voltooid.

Het Ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (DEFRA) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van deze waterkeringen, maar binnen de verzekeringssector is er een wijdverbreide bezorgdheid dat er niet genoeg vooruitgang is geboekt. Als gevolg hiervan hebben verzekeraars de overheid gewaarschuwd dat er een wijdverspreide intrekking van de verzekeringsdekking kan zijn als de vooruitgang wordt geïntensiveerd.

Ondertussen kunnen degenen die in gebieden wonen die worden bedreigd door overstromingen hun premies zien stijgen. Hoewel de verzekeringssector ermee instemde om verzekeringsdekking te bieden, was haar toezegging eenvoudigweg om de premies op “redelijke” niveaus te houden. Maar er was geen definitie van wat “redelijk” betekende. Als gevolg hiervan waren premieverhogingen van 60% gebruikelijk met verhogingen tot 400% in slechte gebieden. In een paar gevallen werd de dekking helemaal ingetrokken, meestal in landelijke gebieden waar DEFRA de kosten van het verdedigen van een groep van een paar huizen onrendabel vindt.

Milieuactivisten waarschuwen dat tenzij DEFRA de ski’s krijgt, de huidige overstromingsschaderekening van het VK kan stijgen van £ 950 miljoen per jaar tot £ 3,2 miljard. De gemiddelde verzekeringsclaim voor overstromingsschade aan huis is immers £ 30.000 – dat is hoger dan brandschade. Lokale gebeurtenissen zoals de overstroming van 2004 in Boscastle, Cornwall, kunnen verzekeraars meer dan £ 15 miljoen kosten.

Als u twijfelt of uw voorgestelde huis of huis zich in een gebied bevindt dat het risico loopt op overstromingen, moet u een bezoek brengen aan http://www.environment-agency.gov.uk. Dit is de DEFRA-website waar u kunt controleren of ze denken dat uw huis het risico loopt op overstromingen. Hun kaarten zijn oorspronkelijk ontworpen voor planningsdoeleinden en bieden informatie op basis van de postcode.

Terwijl veel verzekeringsmaatschappijen DEFRA-informatie gebruiken, hebben anderen, zoals More Than are, hun eigen overstromingskaarten. Deze huizen evalueren huizen individueel in plaats van postcodegebieden. Dit betekent dat als uw huidige verzekeraar uw overstromingsrisicopremie verhoogt en DEFRA-informatie gebruikt, u mogelijk nog steeds een goedkoper tarief van de verzekeraar kunt krijgen met behulp van zijn overstromingsgegevens als zijn gegevens bepalen dat uw eigendom zich buiten de zone “risicogebied” bevindt.

ABI heeft onlangs de druk op DEFRA opgevoerd om de aanleg en modernisering van waterkeringen te versnellen. Ze waarschuwde dat tenzij de overheid haar uitgaven voor waterkeringen verhoogt, de verzekeringssector zich misschien niet zal blijven houden aan de principes van 2003.

Dat zou slecht nieuws zijn voor veel huiseigenaren.

Add Comment