Claimprocedure voertuigverzekering

Motorrijtuigenverzekering is verplicht in India onder de Motor Vehicles Act, 1988. Een motorrijtuigenverzekering is een verzekering voor risico’s van derden die voortvloeien uit het gebruik van het voertuig en ook om het risico van schade aan het voertuig te dekken. Indiërs geven niet om het levensverzekeringsplan of het medische verzekeringsplan, maar ze maken zich meer zorgen over autoverzekeringen, of ze nu een scooter, fiets, auto of vrachtwagen besturen. Het is verplicht en anders als iemand gewond raakt zonder een verzekeringsvoertuig, behandel het dan als een misdrijf.

Nu heeft iedereen zijn eigen auto, de wegen zijn overvol met voertuigen, de inzet is hoog, als gevolg daarvan groeien autoverzekeringsmaatschappijen met de dag en zijn de claims ook gestegen. Maar vaak weten polishouders niet precies wat ze kunnen doen om Procedure voor het claimen van een autoverzekering.

Hier leggen we de procedure uit hoe u uw autoverzekering kunt claimen. Dit zal je veel helpen.

Hoe u uw autoverzekeringsclaim kunt claimen

We zullen deze procedure in enkele stapsgewijze scenario’s begrijpen, dus het zal heel gemakkelijk voor ons zijn.

Claims voor speciale schade: Als uw auto betrokken is bij een ongeval, moet u deze stappen volgen om schade te claimen:

 • Informeer de verzekeringsdienstverlener – Allereerst moet u de verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte stellen en moet u een naar behoren ingevuld claimformulier met de vereiste documenten indienen bij de verzekeringsmaatschappij voordat u de auto naar de garage stuurt voor eventuele reparaties. Formulieren zijn beschikbaar op de websites van de verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeringsmaatschappijen volgen strikte richtlijnen en worden vermeld in de polisvoorwaarden.
 • Lodge Beurs – In sommige gevallen is het eerste informatierapport (FIR) vereist, dus dien het vluchtinformatierapport in bij het dichtstbijzijnde politiebureau voor de veiligere kant. Hoewel het misschien niet verplicht is om claims af te wikkelen, is het raadzaam om vluchtinformatie te verstrekken. Het hangt af van de conditie.
 • Schadebeoordeling – Zodra u de verzekeringsdienstverlener op de hoogte stelt, zullen zij een landmeter inhuren die de schade aan uw voertuig zal beoordelen / beoordelen. Hij zal een rapport opstellen en overdragen aan de verzekeringsmaatschappij. U ontvangt ook een kopie en dan kunt u uw auto verplaatsen naar de dichtstbijzijnde garage voor reparatie. Opmerking: Als de schade ernstig is, komt de landmeter zo snel mogelijk ter plaatse voor een onderzoek.
 • Schaderegeling – Zodra de verzekeringsmaatschappij het enquêterapport heeft ontvangen, zullen ze de claimaanvraag analyseren en de goedkeuring naar de garage sturen. De garage moet een geschatte kosten voor het repareren van de auto en schema’s ervoor verstrekken. De verzekeringsmaatschappij wordt aangesloten op de netwerkgarage om een uitgebreid beeld te krijgen van de omvang van de schade en de manier waarop de reparatiewerkzaamheden verlopen.

Na het voltooien van het werk, moet u naar behoren ondertekende facturen en documenten uit de garage nemen en deze indienen bij de landmeter. De landmeter stuurt het naar de verzekeringsmaatschappij.

Als alle documenten zijn ingevuld, vergoedt de verzekeringsmaatschappij uw rekeningen. Houd er rekening mee dat er enkele verplichte aftrekbare en variabele componenten zullen zijn, zoals vermeld in de beleidsnota. Zodra uw claim is afgehandeld en uw auto in orde is, kunt u weer rijden.

Claimproces voor autoverzekeringen voor claims van derden:- Als u verantwoordelijk bent voor een incident waarbij een derde partij letsel of materiële schade oploopt, moet u het volgende doen:

 • – Informeer de verzekeringsdienstverlener Allereerst moet u uw serviceprovider zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Vergeet ook niet om geen financiële verplichtingen aan een derde partij te doen.
 • Lodge Beurs – Deponeer de FIR op het dichtstbijzijnde politiebureau en bewaar een kopie van de FIR voor toekomstig gebruik.
 • Het beleidsdocument delen – U moet een verplichte kopie van uw autoverzekering delen met de derde partij, zodat zij er een claim op kunnen indienen.
 • Rechtszaak voor de Automotive Court – Volgens de Motor Vehicles Act 1988 worden aansprakelijkheidsclaims van derden ingediend bij het Motor Vehicle Accident Claims Tribunal (MACT). De vordering kan door de derde partij worden ingediend bij de rechtbank die het dichtst bij zijn of haar woonplaats ligt.

Na ontvangst van alle documenten zal de verzekeringsdienstverlener de documenten verifiëren en het incident evalueren en als het bevredigend wordt bevonden, krijgt u een advocaat om hem aan te stellen.

Als de rechtbank u achteraf veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding aan de derde partij, zal de verzekeringsmaatschappij de contributie rechtstreeks aan de derde partij betalen.

Het is raadzaam om uit te zoeken of de situatie buiten de rechtbank om in der minne kan worden geregeld.

Diefstal claims: Als u merkt dat uw auto is gestolen, volg dan de onderstaande procedure.

 • Lodge Beurs – Deponeer de FIR op het dichtstbijzijnde politiebureau en bewaar een kopie van de FIR voor toekomstig gebruik.
 • Informeer de verzekeringsdienstverlener – U dient uw dienstverlener zo snel mogelijk op de hoogte te stellen met een kopie van de FIR
 • Zodra u het eindrapport van het politiebureau hebt ontvangen, maakt u er een kopie van en dient u het in bij uw verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij zal een onderzoeker inhuren. De onderzoeker zal het rapport opstellen en indienen bij de verzekeringsmaatschappij. Als u klaar bent, stuurt u het RC-boek van uw gestolen auto naar de verzekeringsmaatschappij.
 • Stuur de sleutelsDupliceren voor de auto en spraakoplossingen. U moet ook een notariële vergoeding op een postzegelvel bieden.
 • Zodra alle procedures zijn voltooid, zal de verzekeringsmaatschappij de claim verzilveren.

Het is erg belangrijk voor ons om te weten over de formaliteiten van de claimprocedure voor autoverzekeringen, anders zullen veel mensen uit eigen zak betalen vanwege het ontbreken van deze informatie. Momenteel heeft de hele verzekeringsdienstverlener een zeer goed netwerk voor klantenondersteuning en hun teams zijn ook bekwaam en behulpzaam, dus u moet contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij wanneer u het nodig hebt.

Ik hoop dat je deze procedures niet nodig hebt. Ik hoop dat je een veilige motor hebt, er staat iemand op je te wachten.

Add Comment